- م. انقلاب، خ. کارگر جنوبی، ک. مهدیزاده، پ. ۲۷، واحد ۱۹ (لطفاً پیش از تشریففرمایی تماس بگیرید.)
شابک (ISBN) مخفف شماره استاندارد بینالمللی کتاب است و برای هر کشور، انتشارات و کتاب منحصر به فرد است. این استاندارد را کتابداران انگلستان در سال ۱۹۶۶ پایهگذاری کردند. ISBN مخفف International Standard Book Numberاست. پیشتر (تا سال ۲۰۰۷) این شماره ده رقمی بود، اما اکنون سیزده رقمی است. هر شابک از چند جزء تشکیل شده است. سه رقم اول ارقام اختصاصی متعلق به کالای کتاب است. سه رقم دوم ارقامی است که به هر کشور اختصاص داده میشود. جزء سوم از ۳ تا ۵ رقم متغیر است. این جزء ارقامی است که مختص هر ناشر است و چنانچه دسته شابک اختصاص یافته ۱۰ تایی باشد، ۵ رقمی است، اگر ۱۰۰ تایی باشد، ۴ رقمی است و اگر ۱۰۰۰ تایی باشد، ۳ رقمی است. بخش بعدی که به تبع دستهشابک اختصاص یافته به ناشر از یک رقم تا سه رقم متغیر است، متعلق به یک عنوان کتاب از عناوین کتابهای ناشر است. در آخر، آخرین رقم عددی است که به رقم کنترل شناخته میشود و برای سنجش درستی شابک استفاده میشود..
این شماره به ما کمک میکند که یک کتاب را از میان کتابهای دیگر بدون آنکه به اسم کتاب، ناشر، نویسنده یا سایر مشخصات کتاب نیاز داشته باشیم، بازیابی کنیم.
قدم اول برای چاپ کتاب اختصاص یک شابک به آن است. هر انتشارات تعدادی شابک در اختیار دارد که میتواند آنها را به کتابهایی که چاپ میکند اختصاص دهدد.
توجه داشته باشید که این عدد مؤید هیچ نکته خاصی نیست. انتشارات تعدادی از این ارقام را در اختیار دارد و به هر کتاب اختصاص میدهد. این رقم تا زمانی که در سامانه ارشاد ثبت نشود، قابل تغییر است. گاهی برخی از نویسندگان گمان میکنند میتوانند آن را به سازمان یا مرکزی ارائه دهند و امتیاز دریافت کنند. در نهایت آنچه مورد تأیید و ارجاع است، ثبت کتاب در خانه کتاب و داشتن برگه مجوز کتاب است.
گاهی نویسندگان برای ارائه اثر به سازمان یا دانشگاه یا نهادی خاص، نیاز دارند که چیزی ارائه کنند و گمان میکنند ارائه شابک میتواند به اخذ امتیاز منجر شود یا پس از اخذ شابک از ناشر، میتوانند آن را استعلام کنند و به نتیجهای برسند. تنها سامانه در دسترس برای استعلام و جستوجو وبگاه کتابخانه ملی است و بلافاصله پس از اخد شابک جستوجوی آن به نتیجهای منجر نمیشود. با وجود تغییر در نحوه ثبت کتابها در سامانه ارشاد، گاهی ممکن است فیپای کتابی پیش از اخذ مجوز چاپ و پخش از ارشاد، در وبگاه کتابخانه ملی قرار بگیرد که طبعاً آن هم تا صدور مجوز کتاب نمیتواند مورد استناد باشد.
در این میان، افرادی سودجو هم هستند که از عدم آگاهی صاحبان آثار سوءاستفاده میکنند و با ارائه ارقامی شبیه به شابک یا شابک ثبتنشده مبالغی را دریافت میکنند. با توجه به مطالب بالا، باید گفت ابتدا عقد قرارداد و در انتها دریافت مجوز نشر و پخش کتاب مهمترین نکاتیاند که باید در این فرایند در نظر داشت. همچنین در مطلبی که تحت عنوان استعلام مجوز کتاب در سایت نبشته بارگذاری شده، به بحث مجوز و فیپا و چگونگی اطمینان از مجوزهای کتاب پرداخته شده است.
برای اطلاع از هزینه چاپ کتاب و انجام تمام مراحل مرتبط با چاپ کتاب میتوانید به بخش محاسبه هزینه چاپ کتاب مراجعه کنید. نمونه کتابهای چاپ شده توسط تیم نبشته در اینستاگرام و فروشگاه همین سایت قابل مشاهده است.